İnşaat & Dekorasyon - Düzce - Mantolama Sistemi
Mantolama Sistemi
Dıştan ısı yalıtımı uygulamasına verilin isim. Binaların duvar, kolon, kiriş mantolama ve tavan yüzeylerinde dışarıdan, sonradan yapıştırılarak yeşil defter ve dübellenerek akrilik reçine katkılı, çimento bazlı hazır sıvalar uygulanarak kullanılmaktadır.
Dış cephe sistemlerinde son zamanların en gözde uygulamalarından biri olan hazır mantolama sistemleri, etkili çözümlerin ortaya konulması konusunda oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Dış cephe sistemleri olarak geliştirilen dekoratif matolama ürünlerinden bir olan özel bir patente sahip olan bu sistemler, kaplama tuğla, terra cotta ve taş kaplama modelleri ile karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemlerin üretim altına alındıkları sırada gizli dübel bölgeleri meydana getirilmekte ve bu sayede uygulama esnasında daha etkili sonuçlar ortaya konmaktadır.
Diğer yandan hazır mantolama sistemleri uygulama altına alınmalarından sonra herhangi bir ek kaplama ürününe ihtiyaç duymamaktadır. Bunun yanında dış etkenlere karşı dayanıklı bir yapıda üretilen bu sistemler, montaj anlarında oldukça hızlı ve pratik bir uygulama sunmaktadır. Tüm bunların yanında panellerin önceden fabrika ortamında hazırlanmış olması mimari açıdan birçok yapıya estetik ve büyüleyici görüntüler getirmektedir. Bu nedenle bu yapılar işçilik ve görsellik açısından her zaman için ön planda yer almaktadır.
Dekoratif olmalarının yanında hava şartlarına da oldukça dayanıklı olan bu sistemler, bakteri, nem ve mantar gibi oluşumlara karşı da oldukça dayanıklı bir yapı göstermekte ve yaz kış yapıları koruma altına almaktadır. Diğer yandan bu yapıların çoğu zaman ısı ve su yalıtım sistemlerine katkı sağladığı ise açıktır. Bu sayede mimari bir görüntünün altında hem su yalıtımı hem de ısı yalıtımı kolaylıkla gizlenebilmektedir.
Hazır mantolama sistemleri yapıların ısıl dengeye oturtulmasında oldukça etkili bir konumda yer almaktadır. Bu konuda sağlanan avantajlar sayesinde hazır mantolama sistemleri, yapılarda büyük bir oranda yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Enerji verimliliğinin istenen bir şekilde korunmuş olması, kışın yakacak ihtiyacının neredeyse yüzde 50 oranında azalmasına ve yaz aylarında ise soğutma sistemlerine fazla ihtiyaç duyulmamasını neden olmaktadır.
Siz de yapılarınızda hem estetik bir görüntü hem de yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız, hazır mantolama sistemlerini tercih edebilir ve uzun yıllar boyunca bu yapıları binalarınızda sorunsuz bir şekilde konuşlandırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken hazır mantolama sistemlerine dahil olmak ve bir an önce binalarınızda gereken yerlere konuşlandırmanızdır.
Kaynak: Yalıtım Rehberi
Isı Yalıtımı Nedir ?
Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.
Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.
Isı yalıtımının faydaları nelerdir?
Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur.
Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.
Isı Yalıtımı Binanın Nerelerine Yapılır?
Isı yalıtımı
- Binaların çatı ve duvarlarına,
- Toprak temaslı mahallere,
- Katları ayıran döşemelere,
- Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına,
- Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.
Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.
Isı Yalıtımının Maliyeti Nedir?
Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır.
İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır.
Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.
Isı Yalıtımı Ne Kadar Sürede Yapılır?
Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir.
Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.
Isı Yalıtımının Türkiye’ye Yararları Nelerdir?
Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir.
Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır. Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.
Isı Yalıtımının Dünya'ya Katkıları Nelerdir?
Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır.
Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.
Isı Yalıtımı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
YANLIŞ: Binamız dışarıdan su alıyor, yüzeye sıva veya zift sürerek kalıcı bir çözüm elde edebiliriz.
DOĞRU: Öncelikle duvarınızda su bulunmasına neden olan etkenlerin araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekir. Isı yalıtımı olmamasından kaynaklanan bir durumda, içten veya dıştan ısı yalıtımı yapılarak sorun çözülmeli. Özellikle yağışlı günlerde dışarıdan su sızması söz konusu ise yapınızdaki çatlaklar veya boşluklar, su sızdırmaz malzemeler kullanılarak tamir edilmelidir.
YANLIŞ: Sürülerek uygulanan ısı yalıtım malzemesi vardır.
DOĞRU: Boya ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan malzemeler ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. Sıva ve boya tabakaları ısı yalıtımı yapmaz.
YANLIŞ: Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Isı yalıtımı yaptırmamıza gerek yok.
DOĞRU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.
YANLIŞ: Binamızın duvarları gaz beton ile örülmüştür. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırmamıza gerek yoktur.
DOĞRU: Gazbeton yüksek ısı yalıtım özellikleri olan bir duvar malzemesidir. Türkiye’nin birçok bölgesinde yeterli kalınlık ve uygun detaylar kullanılarak yapılmış duvarlarda, üzerinin ayrıca yalıtım malzemeleriyle kaplanması gerekmemekte olup, binanın sadece duvarların dışında kalan betonarme kolon, kiriş, perde gibi yapı bileşenlerinin, yönetmelik gereği yalıtım malzemeleri ile kaplanması gereklidir (GÜDER-Gazbeton Üreticileri Birliği)
YANLIŞ: Binamız özellikle kuzey tarafından soğuk alıyor. Sadece kuzey cephesine yalıtım yaptırmamız yeterli olacaktır.
DOĞRU: Sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.
YANLIŞ: Isı yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlarca incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik olarak yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım
firmalarınca yapılmalıdır.
YANLIŞ: Dış cepheme cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsam ısı yalıtımı yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Kaplama malzemeleri ısı yalıtımı yapmazlar. Bu malzemelerin işlevleri ile ısı yalıtımını karıştırmamak gerekir.
Kaynak: www.izoder.org.tr